Марта Гримська у своїй книзі «Вуса стрижуть опівдні» зуміла передбачити парадокс виборів

Молода і досить неординарна автор з Києва Марта Гримська приємно здивувала своєю книгою «Вуса стрижуть опівдні». Весела і злободенна тема, іскрометний гумор і правильні сюжетні лінії. Природно, у книги є недоліки, зокрема, не в іделае відточений стиль Гримської, але все це меркне на фоні актуальності теми і несподіваних поворотів.

Ксенія Собчак – в Президенти: поїздка її по іноземним державам з виступами в Оксфорді та Кембриджі явно вказує на бажання російської влади довести демократичність виборів Президента в Росії.

Зовсім недавно у видавництві «Ексмо» вийшла книга Марти Гримської «Вуса стрижуть опівдні». Так-так, яка «Вуса Пєскова» нагадує. Але в цій книзі описується вигадана бананова республіка, де Бос напередодні виборів доручає своєму раднику створити фальшиву партію, щоб відтягнути голоси електорату від ліберальної опозиції.

При цьому партія-ширма буде повністю під контролем влади. Керівником партії стає колишній кумир телеекранів, а нині перукар Василь Покришкін. У поспіху він збирає команду з вельми дивних персонажів і приступає до агітації. Численні збіги з реальною передвиборною ситуацією в Росії вже привернули увагу читачів і критиків до книги, яку написала Марта Гримська.

Здогад автора про те, що головним конкурентом чинного Боса на виборах стане зрозумілий і підконтрольний кандидат підтвердилася дуже швидко – про намір балотуватися в Президенти Росії заявила Ксенія Собчак, хрещениця нинішнього глави держави. При цьому автор точно передбачила, що опонентом Босові стане виходець не з політичної еліти, а з шоу-бізнесу (в книзі це авантюрист-комік, а в Росії – телеведуча). За схожим з книгою сценарієм розгортається і агітація в Росії: з жартами, примовками і липовими акціями.

Марта Гримська та її тонка сатира

При цьому в книзі з гумором і навіть сатирою описуються технології влади з маніпулювання свідомістю мас за допомогою PR технологій (отупляють телешоу, проплачені ефіри, офіційні держиморди, придворні співаки і еротичні акції)

«А що ж наш актор-цирульник? Бере в команду старих дружків і коханку, пиляє бюджети, роблячи з політики комерцію, а на самій-то справі – втілює не благородних шахраїв а ля Остап Бендер, а того самого Васю, який, будучи царем, наторгував рублів сто – і навтьоки. І не Одиссеем зі старої радянської пісеньки – від дружини, від дітей – а кинувшись друзів-подільників, немов герой «На голці», безвусим клоуном з бородатого анекдоту », – пише про роман Олег Бугаевский.

А все це можливо дає реальний шанс Ксенії Собчак і може в країні створиться реальна опозиція? У видавництві «Ексмо» анонсували продовження роману Марти Гримської вже про президентські вибори, і тут ставати цікаво чи зможе книга передбачити реальний результат виборів в країні.


Автор: Татьяна Яковенко

Тетяна Яковенко - випускниця Київського університету ім. Т. Г. Шевченка. Отримала дві освіти: Політологія і журналістика. Публікувалася за межами України під час стажування в Польщі та роботи у Великій Британії. Сім років віддала проекту Freedom House. Наша гордість і совість.

Интересные новости

Хто найбільше підтримує Україну: версія дипломата

Вадим Сергиенко

Ігор Смілянський запровадив на «Укрпошті» цензуру, Спілка поштовиків України вимагає звільнення диктатора

Вадим Сергиенко

Андрій Діхтярук: як зек-хабарник Януковича стал радником з економiчних питань КОДА

Оставить комментарий